Dansekoncert med Tangoorkestret ANDARIEGA

STINE HELKJÆR ENGEN, CAMILLA DAHLGREEN &
TANGOORKESTRET ANDARIEGA OG DANSEOPVISNING

For at markere foreningens 10-årige eksistens, havde vi fredag den 23. september 2022 besøg af en kvartet af musikere fra det argentinske Orquesta Típica ANDARIEGA i Gjethusets foyer. De spillede både Dango, danske sange omskrevet til tango-musik, samt nyfortolkninger af numre fra tangoens golden age. I starten af koncerten havde vi desværre lidt loop-back problemer, men en resolut beslutning om at spille rent akustisk løste problemet.

Dango er et projekt, som danske Stine Engen, der er bandonneonist i Andariega, påbegyndte nogle år tilbage og ved koncerten fremførte hun og hendes kollegaer de første resultater af projektet. Nogle var ren instrumentale, andre med fremragende sang af Camilla Marie Dahlgreen og nogle var med opvisningsdans af Eva Lehrmann og Daniel Karlsson. Blandt numrene var en fin fortolkning af Anne Linnets “Glor på vinduer”, tangoversionen af Sort Sols “Let your fingers do the walking” var inciterende og den af Kim Larsens “Midt om natten” var genial med dens pizzicato. De kommer uden tvivl til at blive spillet til flere tangosaloner her i Danmark, ligesom vores gamle juleklassiker “Sikken voldsom trængsel og alarm” i milonga rytme nok skal sætte fut i julefesterne.

Anden del bestod hovedsageligt af numre fra orkestrets sidste album, “Fresedo con amore”, samt nogle af dirigenten Luigi Coviellos egne kompositioner. Det blev afviklet som dansekoncert og publikummet havde husket at tage danseskoene med, så der var trængsel på gulvet foran orkesteret. Her nød musikkerne til fulde at de nu spillede akustisk, de kunne høre danseføddernes rytme på gulvet lige foran sig, og fik fornemmelse af at det smeltede sammen med musikken.

Det var en rigtig dejlig koncert. Tak til orkestreret, sanger, danserne, Gjethusets medarbejdere, publikummet og alle dem, der bidrog til at koncerten blev til.

Det var første gang DANGO-showet præsenteres live på Sjælland, samt at Halsnæs Tangoforening arrangerer en event i Gjethuset. Det skete med støtte af Nordea Fonden, Kulturelt Samråd og Folkeoplysningspuljen (Halsnæs Kommune).

Mere om DANGO

Musikeren – bandoneonisten, Stine Helkjær Engen – lever igennem snart 15 år i Buenos Aires, hvor hun dyrker, studerer og spiller tango. Sammen med kollega-musikere i det argentinske tangoorkester Orquesta Típica Andariega og med den klassisk uddannede sanger Camilla Marie Dahlgreen, de øvrige involverede i DANGO-projektet, er hun i færd med at transformere en række danske musikstykker til tango, tangovals eller milonga rytmer, så de kan anvendes i det danske tangomiljø. Du finder deres første Dango album her: https://dangodango.bandcamp.com/album/dango

Drevet af ønsket om at forene sine to hjemstavne – Danmark og Argentina – i tangoens internationale rum, samt inspireret af, at flere oprindelige, ældre eller populære melodier igennem tiderne er blevet forvandlet til dejlige tangoer, søsatte Stine DANGO-projektet for nogle år siden. Hun er dykket ned i den danske sangskat og har udvalgt en række sange, nogle oprindelige tangoer som Kai Normann Andersens tango Man binder os på mund og hånd, andre gode ørehængere, som Sebastians Vårvise og Kim Larsens Midt om natten og arrangeret dem for en klassisk tangobesætning bestående af violin, bandoneon, klaver og kontrabas.

Resultatet er et dejligt repertoire af musik, genkendelig for de fleste danskere, men med et inciterende tvist, der også appellerer til mennesker, som aldrig har drømt om at danse tango.

FRESEDO CON AMORE – tangosalon

I 2022 er Andariega endelig tilbage i Europa, denne gang i kvartetformat under ledelse af kontrabassisten Luigi Coviello. Orkestret er kendt i det europæiske milongamiljø og har de seneste 10 år besøgt nationer som Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Italien, Letland, Schweiz, Østrig, Grækenland og Chile. Andariega har spillet på store tangofestivaler, kulturfestivaler, milongaer og kendte teatre over hele Europa. Orquesta Típica Andariega blev skabt i Buenos Aires september 2009 med ideen om at lave en ny dansabel tango baseret på et solidt fundament af klassisk tango. Orkestret har et repertoire karakteriseret som “bien milonguero” – hvilket betyder, at det er en musik, der er tæt knyttet til milongaen og god at danse til! Det er en blanding af nye arrangementer af de mest populære tangoer, vals, milongaer og nye tangokompositioner, der bevarer 40’ernes rytmiske, dansable ånd og samtidig tilføjer energien fra det nye årtusindes tango.

ANDARIEGA planlægger en Europa-tour igen i 2023.
Mon vi får dem at se igen her på Halsnæs?